Az előző bejegyzésben a költséghatékonyabb kézihajtányos őrlőkről írtam, most pedig a motoros darálókról lesz szó. Ezek a darálók már főként azokra hajaznak, amilyeneket kávézókban, éttermekben vagy épp cukrászdában láthatunk.
Nuova Simonelli MDX daráló
A motoros darálók kétféle elven működnek. Az egyik az előző bejegyzésben említett kúpos őrlés, a másik a síktárcsás őrlés. Az alsóbb kategóriák többsége inkább kúpos, a fent látható Simonelli, azonban már tárcsás.
Compak daráló síktárcsája
Ezenkívül érdemes még megemlíteni, hogy vannak fokozatmentesek és fokozatválasztósak. Fokozatmentes pl.: a Rancillio Rocky:
Míg fokozatválasztós a már-már R2-D2 (artu-ditu)-ra hasonító Mahlkönig daráló:
Ha most kezdesz bele a kávézásba, mindenképpen az olcsóbb árkategóriát vagy a használt kávédarálókat ajánlom. Belépőszintű daráló és ár/érték arányban érdemes már szert tenni a Graef nevű cég termékeire, pl.: a CM 702-re/CM 802-re, amelyeket 35-40 ezer forintért már hazavihetünk.
Graef CM 702
Ettől kicsivel magasabb árfekvésben találhatók a Lelit gépei, amelyek közül leginkább a PL043 jöhet számításba (~50-55 ezer Ft). A Lelitet Olaszországban tervezik és gyártják, a lehető legnagyobb részben igyekeznek újrafelhasználható anyagokat alkalmazni a gépek összeszerelésénél. Ők ezzel tesznek azért, hogy ne terheljék túl a környezetet. Nem mellesleg a cég kávégépeket is forgalmaz, de feltehetőleg a fenntarthatóság érdekében nem gyártanak olyat, amelyekkel kapszulás kávét lehetne készíteni.
Lelit daráló
Ugyanebben az árkategóriában található a Catler cég alapgépe, amely már digitális kijelzővel is el van látva. A kijelző azért is fontos, mert itt már nem csak érzésre és próbálkozások hosszú sora alatt lehet beállítani a megfelelő finomságot és mennyiséget.
Catler CG 8030
A 100 ezer forint környéki árkategóriában, már bőven választhatunk a gyártók között. Ott van a Macap, a Rancillio, az Eureka vagy az Ascaso. Talán az otthoni darálók csúcsának is nevezhető Mahlkönig Home Variohoz 150 ezer forintos áron juthatunk hozzá.
Ezek a gépek használtan, már jutányos áron is megvásárolhatóak a különböző aukciós és hirdetős oldalakon. Érdemes arra figyelni, hogy mindenképpen karba őrlős darálót vásároljunk otthonra (Nem karba őrlős [pofozós] darálót, a bejegyzés első képén láthatsz). Ezekkel a darálókkal nagyobb mennyiséget tudsz előre leőrölni, de ha azonnal nem használod fel az őrleményt, megint csak úgy járhatsz, mint a boltban vásárolt őrölt kávéval, vagyis elvész az aroma nagy része. A pofozós gépeket, olyan helyekre érdemes vásárolni, ahol kb. félóra alatt elfogy 10-20 kávé is, így a kávé minősége relevánsan nem romlik.
Darálók és őrlők tisztítása
Ne feledjük, ahogyan az otthonunkat, autónkat, ruhánkat, úgy a darálónkat - és kávégépünket - is időnként tisztítani kell. Ha eddig késes darálód volt, akkor abban is észrevehetted, hogy a zeg-zugokban megtapadtak a kávéőrlemények. Ha ezek hosszú időn keresztül megtapadnak, ahogyan a magvak, ezek is elkezdenek avasodni. Az avasodás pedig szörnyű ízeket produkálhat a kávédban. Ezért érdemes havonta egyszer kitisztítani a darálódat/őrlődet. Ha kézihajtányos őrlőd van, egyszerűbb helyzetben vagy, szétszerelés után elmosod és jól elöblíted az egyes alkatrészeket, ezzel kész is van a tisztítás. Motoros őrlőknél ez nehezebb lenne, ezért, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal darabokra szedni a darálót, kifejlesztettek olyan porokat (ilyen pl.: az Urnex Grindz), amelyekkel könnyedén tisztíthatjuk gépeinket. A tisztítószert többszöri át kell darálni, majd még 2-3 adag kávészemet érdemes megdarálni, amelyeket nem használunk fel, hanem a szemétben kötnek ki.
Remélem sikerült ebben a bejegyzésben segítséget nyújtani. A következő posztokban alternatív kávékészítési technikákról (Aeropress, V60, Kalita, Phin, Mizudashi) lesz.
Ha bármilyen kérdésed van, kérdezz bátran, igyekszem válaszolni :)