Kávédarálók és őrlők 2.0
2016. január 28. írta: Lobotomus

Kávédarálók és őrlők 2.0

Az előző bejegyzésben a költséghatékonyabb kézihajtányos őrlőkről írtam, most pedig a motoros darálókról lesz szó. Ezek a darálók már főként azokra hajaznak, amilyeneket kávézókban, éttermekben vagy épp cukrászdában láthatunk. 20090122_2030.jpg

Nuova Simonelli MDX daráló

A motoros darálók kétféle elven működnek. Az egyik az előző bejegyzésben említett kúpos őrlés, a másik a síktárcsás őrlés. Az alsóbb kategóriák többsége inkább kúpos, a fent látható Simonelli, azonban már tárcsás.

acc-k3-burrs-2.jpg

Compak daráló síktárcsája

Ezenkívül érdemes még megemlíteni, hogy vannak fokozatmentesek és fokozatválasztósak. Fokozatmentes pl.: a Rancillio Rocky:

1.jpg

Míg fokozatválasztós a már-már R2-D2 (artu-ditu)-ra hasonító Mahlkönig daráló:

s-l1000.jpg

Ha most kezdesz bele a kávézásba, mindenképpen az olcsóbb árkategóriát vagy a használt kávédarálókat ajánlom. Belépőszintű daráló és ár/érték arányban érdemes már szert tenni a Graef nevű cég termékeire, pl.: a CM 702-re/CM 802-re, amelyeket 35-40 ezer forintért már hazavihetünk.

01.jpg

Graef CM 702

Ettől kicsivel magasabb árfekvésben találhatók a Lelit gépei, amelyek közül leginkább a PL043 jöhet számításba (~50-55 ezer Ft). A Lelitet Olaszországban tervezik és gyártják, a lehető legnagyobb részben igyekeznek újrafelhasználható anyagokat alkalmazni a gépek összeszerelésénél. Ők ezzel tesznek azért, hogy ne terheljék túl a környezetet. Nem mellesleg a cég kávégépeket is forgalmaz, de feltehetőleg a fenntarthatóság érdekében nem gyártanak olyat, amelyekkel kapszulás kávét lehetne készíteni.

02-500x500.jpg

Lelit daráló

Ugyanebben az árkategóriában található a Catler cég alapgépe, amely már digitális kijelzővel is el van látva. A kijelző azért is fontos, mert itt már nem csak érzésre és próbálkozások hosszú sora alatt lehet beállítani a megfelelő finomságot és mennyiséget.

Catler CG 8030

A 100 ezer forint környéki árkategóriában, már bőven választhatunk a gyártók között. Ott van a Macap, a Rancillio, az Eureka vagy az Ascaso. Talán az otthoni darálók csúcsának is nevezhető Mahlkönig Home Variohoz 150 ezer forintos áron juthatunk hozzá. 
Ezek a gépek használtan, már jutányos áron is megvásárolhatóak a különböző aukciós és hirdetős oldalakon. Érdemes arra figyelni, hogy mindenképpen karba őrlős darálót vásároljunk otthonra (Nem karba őrlős [pofozós] darálót, a bejegyzés első képén láthatsz). Ezekkel a darálókkal nagyobb mennyiséget tudsz előre leőrölni, de ha azonnal nem használod fel az őrleményt, megint csak úgy járhatsz, mint a boltban vásárolt őrölt kávéval, vagyis elvész az aroma nagy része. A pofozós gépeket, olyan helyekre érdemes vásárolni, ahol kb. félóra alatt elfogy 10-20 kávé is, így a kávé minősége relevánsan nem romlik.

Darálók és őrlők tisztítása

Ne feledjük, ahogyan az otthonunkat, autónkat, ruhánkat, úgy a darálónkat - és kávégépünket - is időnként tisztítani kell. Ha eddig késes darálód volt, akkor abban is észrevehetted, hogy a zeg-zugokban megtapadtak a kávéőrlemények. Ha ezek hosszú időn keresztül megtapadnak, ahogyan a magvak, ezek is elkezdenek avasodni. Az avasodás pedig szörnyű ízeket produkálhat a kávédban. Ezért érdemes havonta egyszer kitisztítani a darálódat/őrlődet. Ha kézihajtányos őrlőd van, egyszerűbb helyzetben vagy, szétszerelés után elmosod és jól elöblíted az egyes alkatrészeket, ezzel kész is van a tisztítás. Motoros őrlőknél ez nehezebb lenne, ezért, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal darabokra szedni a darálót, kifejlesztettek olyan porokat (ilyen pl.: az Urnex Grindz), amelyekkel könnyedén tisztíthatjuk gépeinket. A tisztítószert többszöri át kell darálni, majd még 2-3 adag kávészemet érdemes megdarálni, amelyeket nem használunk fel, hanem a szemétben kötnek ki.

grindz3.jpg

Remélem sikerült ebben a bejegyzésben segítséget nyújtani. A következő posztokban alternatív kávékészítési technikákról (Aeropress, V60, Kalita, Phin, Mizudashi) lesz.
Ha bármilyen kérdésed van, kérdezz bátran, igyekszem válaszolni :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kavekultura.blog.hu/api/trackback/id/tr428326046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zaubermaus 2019.02.03. 12:00:34

Szia!
Nagyon hasznos írás, köszönöm. :) Laikusként készülünk kapszulásról kávédaráló + eszpresszógép kombóra váltani, így találtam a cikkedre. :) Egy DeLonghi Dedica gép a kiszemelt, de őszintén szólva nem terveztünk hasonló összeget költeni a darálóra is. A Krupsnak van 20.000,- körüli gépe. Szerinted van értelme egy ilyennek, bírja a strapát? Napi néhány kávéról van szó. Köszönöm előre is. :)

Lobotomus 2019.02.07. 14:38:50

@zaubermaus:
Szia!

Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy a Delonghi espressoképes lenne

zaubermaus 2019.02.22. 14:03:56

@Lobotomus:
Köszönöm a választ (valamiert eddig nem tudtam belépni, most sikerült, hurrá :D)!
A Dedicat, amit választottam, több teszten is kifejezetten jónak találták (mert egynek ugye nem hiszünk..), gondolod, hogy hozzá nem értőként éreznénk a különbséget egy komolyabb (használt) gép és közte? A 60:40-et megjegyzem mindenképp. :))
süti beállítások módosítása