Kávédarálók és őrlők 1.0
2016. január 23. írta: Lobotomus

Kávédarálók és őrlők 1.0

Az előző posztban eloszlattam a kételyeket, hogy őrölt, avagy szemes kávét érdemes-e venni. Ha valaki nem olvasta volna, annak konklúzióként: akinek fontos az élvezeti érték, mindenképpen szemeset vásároljon.

Daráló, de milyen?

 

Az internetnek köszönhetően, ma szinte már semmi sem lehetetlen, így könnyedén beszerezhetünk már minőségi kávédarálókat és őrlőket. Ha kimondjuk a szót, kávédaráló mindenkinek a kis zúgó thermosz nagyságú gép jut eszébe. 

9c6bc2355184a9066323.jpg

Ezekből a darálókból egy jobb minőségű 7-10 ezer forintért vásárolható, azonban komolyan kompromisszumokra kényszerülhetünk vele, mégpedig arra, hogy alkalmatlan a szemes kávé megfelelő darálásához. Hogy miért? Biztos vagyok benne, hogy olyanok is olvassák a blogot, akik még emlékeznek a nagymama régi "kávédarálójára", ami valójában egy kávéőrlő.

4f18_7_big.jpg

Ezeknél az őrlőknél belehet állítani az őrlemény finomságát. Amit a fentebb említett motoros darálóknál nem. Mondhatnánk, hogy nekünk nem fontos a szemcseméret, a lényeg, hogy ledarálja. Azonban ez a daráló nem képes eszpresszófinomságúra darálni a kávét (nagyobbak, helyesebben durvábbak a szemcsék). A durva szemcseméret következtében rossz lesz a térkitöltés, ezáltal csak gyorsan átfolyik a víz a kávékészítő eszközünkön. Elméletben jó ötletnek tűnne, ha tovább tartjuk bekapcsolva a késes darálót, amelynek következtében, majd kisebbre darálja a szemeket. Akkor azonban a hosszú idő és nagy forgási sebesség miatt megég az őrlemény. Ami érezhető a kávéban is, ha kifejezetten égett ízt nem is érzünk, de keserűt mindenképpen. Ha esetleg emlékszel keserű ízű kávéra, akkor most már tudod az - egyik lehetséges - okát.
Mint említettem, egy jobb minőségű "kávédaráló" 10 ezer forint környékén van. Ennyi pénzért, már belépőszintű kézihajtányú őrlőkhöz juthatunk, amelyből mára hazánkban is széles választék található. Legismertebb képviselője a főként kávés kiegészítőket gyártó Hario, amelyből a magyar piacon kétféle található. A kisebbik kb. 9-11 ezer forintos áron a Mini Mill, amelyről egy régebbi posztomban közöltem képet. A nagyobbik Hario a Skerton névre hallgat (az alábbi képen, balról az első) és 15 ezer forint környékén van az ára. Hasonló árkategóriájú a Skerton előtt fekvő Porlex, vagy a képen ugyan nem szereplő, de a Porlexre hasonlító Rhinoware kávéőrlő is. 

grinder_group.JPG

Ezek az őrlők abban térnek el a hétköznapokban ismert "kávédarálóktól", hogy a kézi hajtás miatt, alacsony fordulaton őrölnek és a kések helyett egy kúptárcsás szerkezet van benne.

graef_cm_702_kavedaralo_kupos_orlofej.jpg

A belépőszint után, árakban óriási ugrás történik, a fenti képen középen látható őrlő ára, már a 60 ezer forintot is elérheti. A felső kategóriás őrlők, mint a HG One ára 200 ezer körül jár. Ezek az őrlők, nyilván már nagyon speciálisak és a legnagyobb fanatikusok költik ezekre a pénzüket.

hg-one-grinder-2-xl.jpg

HG One


A blog célja, hogy egy - úgy gondolom - alapvető kávés/kávékultúrás alapot adjon az embereknek. Tehát nem célom senkit sem meggyőzni arról, miért jó egy 1,5 havi fizetésbe kerülő őrlő. Már azt is nagy előrelépésnek tartanám, ha minden 10. háztartásban szemes kávé lenne és azt egy Harioval vagy éppen Rhinowarerel őrölnék le.
A következő bejegyzés a motorral rendelkező kávédarálókról fog szólni.

Köszönöm, hogy elolvastad az irományom, ha bármilyen építőjellegű kritikád, észrevételed van, ne tartsd magadba.

A kávé legyen veled! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kavekultura.blog.hu/api/trackback/id/tr788304440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diagno 2017.01.02. 14:43:17

A kézi darálóknál sem igaz az egyenletes szemcseméret. Finomra őrölnek, de szerintem a motoros daralóval ledarált kávé is megfelelő és szinte azonnal kész, nem kell percekig "tekerni". Sőt jó kávédarálót már 5 ezer forint körül is lehet kapni, akciósan még olcsóbban, javaslom itt szétnézni: kavefozo.superwebaruhaz.hu/kavedaralok-makdaralo-es-diodaralo-k46736
A főszabály az, hogy minél gyorsabb kávé elkészítési módja annál finomabb szemcse méretre lesz szükség, de átlagosan megfelelő az elektromos kávédaráló.

Lobotomus 2017.01.02. 19:13:07

A kávédarálónak is csúfolt mákdaráló sajnos egyáltalán nem ad konzisztens örleményt, ahogy egy 10 ezer forintos kézi sem, még. A használható elektromos örlők belépőszintje ~30 ezer forint. Pl. Graef cm 700.
Jómagam úgy gondolom a főszabály az, hogy fontosabb mivel örlöm a kávét, minthogy mivel készítem el. Inkább többet költsön az ember darálóra, mint kávégépre. Természetesen a szemcseméret fontos, ez a hátránya a mákdarálónak, hogy nem állítható, de a Hario Mini Mill már igen. Számomra elképzelhetetlen, hogy a FrenchPressbe használható örleményt elő tudjam állítani egy mákdarálóval. :(

AnnaK21 2020.11.02. 15:22:51

"Én is kézi kávéőrlőt használok, mégpedig ezt: www.coffeein.hu/detail/167/lodos-temp-kezi-kaveorlo/. Az őrlés finomságát a kávéőrlő alján lévő szabályozó csavarral lehet beállítani. Teljesen meg vagyok elégedve vele.
"
süti beállítások módosítása